REM sömn

Bra att veta är att fram till cirka sexmånadersåldern inleds en sömncykel alltid med aktiv sömn (REM). Det innebär att bebisen sover lätt och ändrar ansiktsuttryck, viftar på armar och ben, öppnar ibland ögonen och kanske smågråta eller skrattar i sömnen. Många misstolkar detta och tror att det betyder att bebisen inte kommer att sova eller att barnet har vaknat när det i själva verket fortfarande befinner sig i REM–sömnen. Kanske väcks då bebisen av att föräldrarna pratar med "hen" som man säger :), föräldrarna tror att uppvaknandet som då sker är ett tecken på hungrig mage eller sömnlöshet. Föräldrar som på det här sättet är ”överkänsliga” för bebisens signaler när "hen" sover kan bidra till att försämra bebisens förmåga att komma till ro på egen hand.
 
Detta är information jag har hittat i en undersökning som forskare gjort om barns sömn. Tänkte det kan vara bra att veta, jag visste själv inte så mycket om REM sömn. Trodde mer att vår Gustav inte var trött nog när han höll på som exemplet ovan. Med viftande ben, när han vrider på sig besvärande och har inte ögonen riktigt stängda.
 
En skillnad mellan spädbarns och vuxnas sömn är att en sömncykel går från vakenepisod till vakenepisod. Före ettårsåldern är en sömncykel ca 50–60 minuter, vilket innebär att det är normalt att spädbarn har en vakenepisod en gång i timmen under tiden då de sover. Bebisar som sover tillsammans med tex. mamma/ pappa kan normalt ha ännu flera vakenepisoder. Föräldrarna lägger i regel inte märke till vakenepisoderna om inte barnet gråter.
 
Spädbarn har en mycket större andel drömsömn (REM–sömn) än vuxna. Hos vuxna är ungefär en fjärdedel av sömnperioden "drömsömn". Hos spädbarn kallas detta aktiv sömn och hos nyfödda utgör ungefär hälften av sovtiden sådan sömn. Hos för tidigt födda kan REM–sömnen utgöra en ännu större del av sömnen, upp till 80 procent.
 
Vid ungefär tre månaders ålder ändras sömnmönstret så att bebisen går via lätt sömn till djup sömn när det somnar – precis som vuxna.
 
Bild: Gustav en vecka gammal, tänk vad tiden går fort!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0