Ödem

Jag har svullna fötter och vrister nu när jag är gravid.

Har tagit reda på lite fakta, har du också samma problem så läs detta nedan!



Ödem

Ungefär hälften av alla gravida kvinnor får svullna vrister under graviditeten, särskilt mot slutet. Detta kallas också ödem.

Ödem orsakas av ökat tryck i venerna i benen och av att den växande bebisen trycker på de stora venerna i underlivet.

Ödem blir vanligtvis värre under dagens lopp, särskilt om man står upp mycket och då vätska samlas i kroppens nedre delar. Sommarvärme och trötthet kan också göra det hela värre.

Ödem visar sig oftast bara i fötter och vrister på båda sidorna. Om svullnaden blir väldigt uttalad och sprider sig upp i vaden samt om det finns kvar en fördjupning efter att du tryckt på det, så kan det vara havandeskapsförgiftning. Då är det viktigt att man söker sig till vårdcentralen.

Om svullnaden är ensidig och särskilt om vaden är röd, öm och knölig, bör man söka läkarhjälp genast eftersom man kan ha fått en blodpropp i benet!

.... .... .... .... .... .... .... ....

Man kan också få svullna fingrar, ansikte, ländrygg och handleder. Om svullnad uppstår i händer och vrister, är det förmodligen karpaltunnelsyndrom, vilket är när svullnaden trycker på nervkanalen som löper längs armen.

Om man haft ödem under graviditeten är det vanligt att det förvärras tillfälligt de första 3-4 dagarna efter förlossningen. Detta är därför att alla extra vävnader, blodkärl och vätskor som behövs under graviditeten måste lösas upp och utsöndras som urin via njurarna när kroppen normaliseras. (Detta är orsaken till att urinmängden ökar kring denna tid.) Njurarna kan ha svårt att utsöndra all extra urin genast, så en del av vätskorna samlas i kroppens vävnader tills de hinner ikapp.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0